21-26 augustus: Vrienden van Zindividu 2021: Stelvio!

Peddelaars Mallorca 2020
8 maart 2020
8-16 september 2021: Fiets zelf de derde week giro van Tom.
26 april 2021
De Passo dello Stelvio, een icoon in de wielerwereld!
In de eerste 3 fietsdagen van deze reis leer je deze prachtige streek kennen en kun je de benen in het klimritme brengen. De 4e fietsdag is de grote dag. We beklimmen de Stelvio een, twee of zelfs 3 keer! Ga de uitdaging met ons aan, fiets in 48 bochten naar de top van deze mythische berg.

Data en prijs

Datum vertrek: zaterdag 21 augustus 2021
Prijs: € 590,00


Wat is inbegrepen?

Ontbijt en diner
  • Ontbijt
  • Diner vanaf de eerste tm de laatste fietsdag
Begeleiding:
  • Briefing voor de start
  • Alle routes op GPS
  • Beschikking over wielerauto
Uit en thuis
  • Fietsvervoer vanuit Nederland
  • Alle hotel overnachtingen

Wat is niet inbegrepen?

  • Vervoer Nederland-Italie vv is niet inbegrepen in de standaard prijs
  • Reis verzekering / annuleringsverzekering

Beschrijving van de reis.

Zaterdag 21 augustus 2021: Vertrek vanuit Nederland


Zaterdagmiddag vertrek per auto naar Zuid Duitsland. We overnachten hier in een functioneel hotel zodat we de volgende dag na een korte rit, fit en uitgerust aan de eerste fietsdag kunnen beginnen.

Zondag 22 augustus 2021: Aankomst en fietsdag naar het dorpje Stelvio

Vanuit Zuid Duitsland is het een nog een kleine 3 uur rijden naar onze bestemming. De route over de Fernpass en de Reschenpass zal al voor de nodige fietskriebels zorgen! Na onze lunch kunnen we op onze kamers, en ons gereed maken voor onze eerst rit! We gaan naar Stelvio! Nee nog niet naar de pas maar naar het dorpje met de zelfde naam. De eerste 10 km rijden we met de handjes boven op het stuur over een rustig fietspad langs de rivier de Etsch naar Prad. Hier begint de befaamde weg naar de Stelvio. Vandaag rijden we een kleine 6 km van deze route tot het dorp Gomagoi, waar we rechts afslaan en spoedig het dorpje Stelvio bereiken. Hier vieren we de eerste echte koffiestop van deze reis. Wilde je alleen even de benen strekken dan is het terug in dalende lijn naar het hotel. Maar ben je net lekker warm en smaakt deze klim naar meer, dan kun je vanuit Gomagoi een mooie klim doen naar het bergdorp Sulden, waar je een mooi uitzicht hebt op de omringende bergen van het Ortler massief.

Naar Stelvio Dorf 42 km 700 hm

^ Na 13 km: Stelvio Dorf: 8 km, 400 hm

Naar Stelvio dorf en verder naar Sulden am Ortler 65 km 1430 hm

^ Na 13 km: Stelvio Dorf: 8 km, 400 hm
^ Na 25 km: Sulden : 10,5 km, 680 hm

Maandag 23 augustus 2021: Een pittige rit naar het Martelltal

Na de eerste dag staat er vandaag een meer uitdagende rit naar het Martelltal op het programma.

Op weg naar het Marteltall kun je kiezen voor de prachtige maar ook echt wel lastige Vinschgauer Panoramastrasse. De inspanning wordt zoals de naam al doet vermoeden beloond met vette uitzichten op de omringende bergen. Als je de benen nog even wilt sparen kun je ook onder deze berg langs.

Bij de afslag naar het het Martelltal komen de routes weer samen en van daaruit klimmen we naar het prachtige Lago di Gioverretto. Hier hebben de benen even rust en klimmen we daarna naar het eindpunt van de weg met zicht op de gletsjers van de Monte Cevedale, waar we bij Rudi's Würstelbude de nodige eiwitten kunnen verorberen.
We dalen af naar het Etschdal, waarna een mooie route door de appelboomgaarden terugvoert naar het hotel. Deze route bevat een gravelpad van ca 3,2 km welke goed te doen is met de racefiets. (bij slecht weer rijden we evt over de grote weg)

Martelltal 104 km 1990 hm

^ Na 30 km: Martelltal: 23 km, 1420 hm
^ Na 79 km: Gravelweg langs de Etsch: 4 km, 170 hm
^ Na 101 km: Klim van Glurns naar hotel : 3 km, 140 hm

Via Vinschgauer Panoramastrasse naar Martalltal 109 km 2660 hm

^ Na 7 km: Vinschgauer panoramastrasse: 10,5 km, 660 hm
^ Na 35 km: Martelltal: 23 km, 1420 hm
^ Na 84 km: Gravelweg langs de Etsch: 4 km, 170 hm
^ Na 106 km: Klim van Glurns naar hotel : 3 km, 140 hm

Dinsdag 24 augustus 2021: Een herstelrit rondom de Haider en de Reschensee

Met het oog op de grote dag morgen, staat er vandaag een rustige dag gepland.

Vanuit het hotel voert een klim van 6 km naar de Haidersee. Voor wie vandaag niet wil klimmen verzorgen we met de wielerauto een shuttle service naar de Haidersee.

In 24 km voeren rustige fietspaden om de 2 meren heen.

Toch nog zin in een extraatje? Vanaf het 2e meer, de Reschensee kun je links af de weg nemen in het Langtauferertal. De klim eindigt hier bij een kaasmakerij. Ideaal om hier wat extra daalgewicht in de kopen.

Na de Haidersee volgt een snelle afdeling via de hoofdweg naar Malles, waar we alweer bijna terug zijn in het hotel.

Rondom de Reschensee 39 km 600 hm

^ Na 0 km: Klim naar Haidersee: 5,5 km, 390 hm (optie auto-shuttle)

Via Reschensee naar Langtauferertal 60 km 1010 hm

^ Na 0 km: Klim naar Haidersee: 5,5 km, 390 hm (optie auto-shuttle)
^ Na 21 km: Langtauferertal: 10 km, 400 hm

Woensdag 25 augustus 2021: De Stelvio!!

Nu gaat het gebeuren, de beklimming van de Stelvio.
We hebben 3 routes gemaakt om de Stelvio respectievelijk 1, 2 of 3 maal te beklimmen. De route is zo gemaakt dat je na iedere beklimming kunt besluiten of je nog een extra klim wilt doen.

De noordoostzijde van de Stelvio (Stelvio-1, Stelvio-2 en Stelvio-3)
We rijden naar Prad waar de klim begint. Nog 25 km en 1846 hoogtemeters!
De eerste 6 km tot Gomagoi herkennen we nog van maandag. We gaan nu rechtdoor waarna we bij het bordje “Kehre 48”. kunnen beginnen met aftellen! Na 10 km klimmen bereiken we het dorpje Trafoi waarna we het bos in duiken en de bochten elkaar snel opvolgen. Langzamerhand wordt het landschap opener en worden de uitzichten op de bergen van de Ortler steeds grootser. Iets voorbij “Kehre 24 ” bereiken we na 18,5 km de Franzenshöhe op 2200 m. (Als je de Stelvio eenmaal doet, is dit een goede plek voor een tussenstop). We zien hier de resterende bochten tot aan de top in één duizelingwekkend beeld gevangen. Nog 6,5 km en ruim 550 hoogtemeters afzien en aftellen. Boven is het een drukte van belang met veel wielrenners met een voldane grijns op het gezicht.
We dalen af richting Bormio. Na 3 km splitst de route:
Stelvio-1 gaat rechtsaf naar de Umbrail. Stelvio-2 en Stelvio-3 gaan rechtdoor en dalen af naar Bormio.

De zuidzijde van de Stelvio: (Stelvio-2 en Stelvio-3)
Bij het keerpunt in Bormio scheiden ons 21 km 1532 hoogtemeters tot de top! Na het eerste deel door een bos rijden we door een indrukwekkende kloof met veel (natte) tunnels. Het dal waardoor we fietsen loopt dood op een steile wand, waar een waterval naar beneden stort. Deze muur overwinnen we via een serie haarspeldbochten (halverwege deze muur bevindt zich een restaurant). We belanden in een ruig en desolaat landschap. Na 18 km is de afslag naar de Umbrail. Nog 3 km naar de top van de Stelvio (of als de pijp leeg is kun je linksaf binnen een 0,5 km aan de afdaling beginnen) Na de 2e Stelvio keren we en dalen we weer af naar de Umbrail.

De afdaling van de Umbrail (Stelvio-1, Stelvio-2 en Stelvio-3)
Na de afslag bereik je dus na 0,5 km de top van de Umbrail. Hier begint een schitterende afdaling met veel bochten over perfect Zwitsers asfalt naar Santa Maria. Iets buiten Santa Maria bevindt zich sinds 2017 een stukje gewijde grond. De plaats van Tom’s legendarische sanitaire stop. Een mooie plaats voor de laatste route splitsing. Stelvio-1 en Stelvio-2 vervolgen de route over een geleidelijk dalende weg richting hotel.

De klim van de Stelvio via de Umbrail. (alleen Stelvio-3)
Vanuit Santa Maria is het nog 16,5 km en 1400 hm klimmen naar de Stelvio. We beklimmen dus eerst de Umbrail. De klim is regelmatig over een goed wegdek, maar wel 8,6% gemiddeld. Dat is na 2 eerdere Stelvio beklimmingen zware kost. De weg slingert tussen fraaie lariksbossen, welke later weer plaats maken voor een ruig boomloos landschap. Na 13 km is de Umbrail bereikt. Je zou in de verleiding kunnen komen om hier in een lange afdaling van de Umbrail terug te gaan naar het hotel. Maar als je nog 3 km af kunt zien tot de top van de Stelvio, heb je de Stelvio-3 volbracht! Met als beloning de spetterende afdaling over de 48 haarspelden tot dat we Prad bereiken.

Samengevat: Welke versie je ook neemt, de Stelvio valt niet te onderschatten. Voor éénmaal Stelvio moet je over een goede conditie beschikken. Bij éénmaal Stelvio heb je dan wel de tijd voor een extra tussenstop op de Franzenshöhe.
Tweemaal Stelvio is al echt serieuze kost. 3500 hoogtemeters is niet niks, maar voor wie zeg maar een Luik Bastenaken Luik kan fietsen moet dat lukken met een degelijke voorbereiding.
Driemaal is natuurlijk een huzarenstukje, qua hoogtemeters vergelijkbaar met de Marmotte! Ofwel wie een Marmotte aankan, kan dit ook volbrengen!
Gelukkig kent de route diverse punten om de plannen bij te stellen, mocht het tegenvallen. Even goed nadenken als je naar Bormio daalt. Je moet dan minimaal de 18 km naar de Umbrail klimmen om terug te komen.
Voordat jullie vertrekken rijd ik met de wielerauto naar de top van de Stelvio. Maak dus voor elk geplande doorkomst een goody-bag met eten drinken en kleding en geef deze avonds af, zodat je na elke beklimming hier over kunt beschikken.
Mocht de kaars bijvoorbeeld toch onverwachts helemaal uitgaan, dan kunnen we je halen. Dat wil je natuurlijk liever niet, maar altijd fijn om te weten.
Dit alles om geheel ontzorgd een fantastische wieleruitdaging aan te gaan!

Donderdag 26 augustus 2021:Vertrek naar Nederland.

We kunnen nog eenmaal genieten van het uitgebreide ontbijt van hotel Garni Marianne, alvorens we naar richting Nederland vertrekken met mooie herinneringen!

Speciale reizen voor wielrenners