8-17 september: Pyreneeën van oost naar west.

FIETS ZELF DE TOUR DE FRANCE 2023
19 december 2022
6-11 mei: Wielerreis Toscane
21 maart 2023

Data en prijs

Datum vertrek: donderdag 7 september óf 8 september 2023
Prijs: € 1125,00

Info en boekingen: Bel 06-12213306 of mail info@reizenderenner.nlWat is inbegrepen?

Ontbijt en diner
 • Ontbijt
 • Diner vanaf de eerste tm de laatste fietsdag
Begeleiding en services:
 • Briefing voor de start
 • Alle routes op GPS
 • Begeleiding onderweg vanuit wielerauto / bus
 • Was service voor sportkleding op de rustdag
Uit en thuis
 • Fietsvervoer vanuit Nederland
 • Alle hotel overnachtingen

Wat is niet inbegrepen?

 • Vervoer Nederland-Spanje vv is niet inbegrepen in de standaard prijs. bus ticket is los bij te bestellen voor € 175,- retour
 • Ook het is goed mogelijk te vliegen. Diverse maatschappijen vliegen op Girona. Vanaf San Sebastian is er een directe busverbinding van 1:15 naar de luchthaven van Bilbao van waaruit veel mogelijkheden zijn om terug te vliegen. Wij helpen je graag met het uitzoeken van de mogelijkheden!
 • Reis verzekering / annuleringsverzekering
 • Je deelt een kamer, 1 persoonskamer mogelijk tegen meerprijs van € 40,- per nacht

Fiets in een week tijd van de Middellandse zee dwars door de Pyreneeën naar de Golf van Biskaje!
In de eerste 4 fietsdagen van deze reis leer je dit prachtige gebergte kennen en kun je de benen in het klimritme brengen. in nog eens 3 mooie dagen naar de Middelandse zee.

Beschrijving van de reis.

Donderdag 7 september 's avonds vertrek uit Nederland


De bus vertrekt ’s avonds voor een korte stop in Noord Frankrijk in een functioneel hotel, zodat we de volgende dag in een keer naar Girona kunnen rijden. .

Vrijdag 8 september aankomst in Girona


Aankomst van de bus in Girona.
Deelnemers die op eigen gelegenheid zijn gereisd sluiten hier aan.
’s avonds genieten we van ons eerste gezamenlijke diner. Aansluitend houden we een algemene briefing over reilen en zeilen van de komende week.

Zaterdag 9 september Girona - Campdevànol

1e Etappe 'Escala - Campdevànol 118 km 1.810 hm
^ Na 75km: Vall del Bac: 20 km, 740 hm

Het officiële startpunt van de reis is uiteraard aan de kust. In l'Escala aan de Costa Brava beginnen we met een rustige aanloop naar het binnenland van Catalonië. Net voorbij het schilderachtige Castellfollit de la Roca beginnen we aan een spectaculaire beklimming door de Vall del Bac (Garrotxa), over een smalle asfaltweg. De klim is lang, de onregelmatige afwisseling van beklimmingen, vlakten en kleine afdalingen doen je geleidelijk in hoogte toenemen, hoewel in het midden van de beklimming er enkele lastige stroken zitten (om de benen te testen), is het volop genieten van de omgeving! De laatste 20 km kun je rustig peddelen naar het hotel in Campdevànol. Prima rit om warm te draaien.

Zondag 10 september Campdevànol- Andorra

Vandaag het dak van de tour! Maar eerst de Coll de la Crueta. Dit is een klassieke col in Catalonie. Talloze keren maakte het deel uit van de route van La Volta a Catalunya en La Vuelta a España. Ondanks de gemiddelde stijging van 5% is het een beklimming die enkele pittige passages heeft. De lange inspanning wordt dik beloond met fraaie uitzichten tot aan de Montserrat en de Haut Pyrenees. Geniet van de rust en de ruimte! Na een korte afdaling komen we in de wintersportplaats La Molina. De daaropvolgende cols, de Puymorens en de Envalira, vormen bijna één doorlopende klim. Niet steil, wel lang! Halverwege de laatste klim, veel taks free shops in pas de la Casa oftewel we zijn in Andorra! Hierna is, het nog 4 km genieten van het ruige landschap voor we de top van de Envalira bereiken. Na een mooi lopende afdaling bereiken we El Tarter, waar we welkom zijn in hotel Nordic****.

2e Etappe Campdevànol - El Tarter 106 km 2.870 hm
^ Na 1 km: Col de Creueta : 29 km, 1200 hm
^ Na 67 km: Col de Puymorens: 13 km, 520 hm
^ Na 83 km: Port de Envalira: 10 km, 580 hm

Maandag 11 september Andorra - Esterri de Anneu

3e Etappe El Tarter - Esterri de Anneu 137 km 2.620 hm
^ Na 5 km: Col de Ordino : 8 km, 420 hm
^ Na 60 km: Port del Cantó: 25 km, 1160 hm

We starten met een korte afdaling om na 5 km te beginnen aan de fraaie Col de Ordino (wie zijn krachten nog wil sparen kan eenvoudig rechtdoor). Omdat we nog op hoogte zijn is de top van de Ordino al na 8 km bereikt. Na een mooie afdaling naar Andorra La Vella, blijft de weg vals plat naar beneden gaan tot de voet van de Port del Cantó. Dit is 25 km klimmen! Ook deze col kent een prima lopende afdaling. Resteren nog 30 km licht stijgende kilometers voor we ons hotel in het oude bergstadje Esterri de Anneu bereiken.

Dinsdag 12 september Esterri de Anneu - Arreau

4e Etappe Esterri d Aneu -Arreau 113 km 2.970 hm
^ Na 0 km: Port de la Bonaigua : 20 km, 1160 hm
^ Na 58 km: Col de Portillon: 8 km, 600 hm
^ Na 78 km: Col de Peyresourde (altiport) : 14 km, 1040 hm

3 cols staan er vandaag op het programma. De Port de Bonaigua is een doorgaande weg dus geen extreme percentages. Maar wel lang, dus echt een klim om in je kadans te overwinnen. Je wordt beloond met een lange afdaling, waar je echt meters kunt maken voordat je begint aan de Portillon. Dat is 8 km tegen een stevig gemiddelde. Op de top rijd je Frankrijk binnen en een afdaling met mooie uitzichten eindigt in het kuuroord Bagneres de Luchon. Resteert nog één col en niet de minste. De Peyresourde is een klassieke col. Door de hoge boomgrens duurt het even voor het landschap het karakter krijgt van het hooggebergte, maar je benen zullen het je wel vertellen. Gaandeweg toont de klim meer zijn ware aard. Zodra je bij de haarspeldbochten bent is de klus bijna geklaard. Na de top is er nog een kleine zijsprong naar het Altiport, alvorens we in een fraai panorama afdalen naar Arreau. .

Woensdag 13 september Arreau

Rustdag in Arreau. We hebben de beschikking over een fijne accomodatie waar we zowel binnen als buiten volop over de ruimte beschikken. Ga lekker relaxen, of als je toch liever een rondje wilt trappen zijn er voor elke zwaarte mooie rondjes uit te stippelen.

Donderdag 14 september Arreau - Laruns

Dit is een ode aan de allereerste bergetappe die in de Tour de France van 1910 werd verreden, toen de cols nog onverhard waren. Na afloop van de etappe werden de organisatoren voor moordenaars uitgemaakt. (Lees hier meer in het mooie artikel dat Ron van Couwenhoven hierover heeft geschreven). Inmiddels heeft de gravel plaatsgemaakt voor asfalt, maar het blijft een epische rit. Beleef de wielerhistorie in een overweldigend landschap en bewonder de helden van vroeger!

5e Etappe Arreau -Laruns 128 km 3.860 hm
^ Na 0.5 km: Col de Aspin: 12,5 km, 800 hm
^ Na 26 km: Col du Tourmalet : 17 km, 1280 hm
^ Na 81 km: Col du Soulor + Aubisque : 28 km, 1440 hm

Vrijdag 15 september Laruns - St Jean Pied de Port

6e Etappe Laruns -Saint-Jean-Pied-de-Port 99.7 km 2.220 hm
^ Na 10 km: Col de Marie Blanque : 11 km, 620 hm
^ Na 64 km: Col de Ahusquy 13 km, 880 hm

Na het geweld van gisteren is deze een tandje minder. De eerste col is de Marie Blanque, van de makkelijke zijde waarbij alleen de eerste 3 km pittig doortrekken. Na een spetterende afdaling volgt een tussenstuk zonder noemenswaardige moeilijkheden. Tot aan de Ahusquy. Een typische west Pyreneeën col. Niet zo hoog, maar wel ruig! Dat geldt voor zowel de omgeving als de stijgingspercentages. De inspanning is tijdelijk, de herinnering aan de prachtige col zal blijven. Als je na de inspanning van gisteren iets rustiger aan wilt doen is een makkelijker alternatief mogelijk via de Col d'Osquich.

Zaterdag 16 september St Jean Pied de Port - San Sebastian

7e Etappe Saint-Jean-Pied-de-Port -San Sebastian 124 km 2.600 hm
^ Na 12 km: Col d'Ispéguy : 8 km, 500 hm
^ Na 32 km: Puerto de Otxondo: 8 km, 870 hm
^ Na 57 km: Col de Lizarrieta: 7 km, 360 hm
^ Na 81 km: Alto Agiña: 7 km, 440 hm
^ Na 94 km: Alto de Aritxulegi: 3 km, 200 hm

Nog 124 km scheiden ons van de Atlantische Oceaan. De Pyreneeën gaan over in het Baskenland. De bergen zijn niet zo hoog meer maar omdat het de hele dag op en af gaat tellen we een ruim aantal hoogtemeters. Neem de tijd de je nodig hebt en geniet van wat volgens velen een van de mooiste fietsregio’s is !
In San Sebastian is de Atlantische kust bereikt. De prachtige baai van La Concha vormt de perfecte omlijsting van dit feestelijke moment!

Zondag 17 september Terugreis naar Nederland

Vertrek richting Nederland!
Voor wie vliegt: Vanuit San Sebastian is er rechtstreekse busdienst die je in 1:15 naar het vliegveld van Bilbao brengt Onze bus vertrekt vroeg in de ochtend. Zodat we ’s avonds op een centrale locatie in Nederland aankomen. Hoe je ook reist. Geniet van je mooie herinneringen!

Speciale reizen voor wielrenners