Stappenbelt Spanjereis 2019

Mallorca najaar
29 december 2018
Peddelaars Jubileumreis Mallorca 2019
27 januari 2019

Beschrijving van de reis.

Fietsdag 1: Vrijdag 22 maart.

Welkom in Spanje ! Na de eerste overnachting in hotel Cap Negret zijn de benen fris voor een eerste mooie rit door het achterland van de Costa Blanca! We doorkruisen de bergen westelijk van Altea. Beide routes passeren Sella aan de voet van de Sierra Aitana. De lange route maakt echter eerst nog een mooie lus over de Bixauca...

De korte route


We starten rustig over een route langs de kust. Na 30km maken we een lusje door de Serra de Aitana, alvorens we in Sella neerstrijken voor een bakje koffie. Nog even rustig aan? Sla bij het 30 km punt rechtsaf en rijdt direct naar Sella, en geniet dubbel van de Spaanse gastronomie!

De lange route


We rijden naar Callosa waar de 14 km lange klim naar de Coll de Bixauca die ons meteen naar het ruige achterland voert. De route golft nu op en neer naar Penaguila vanwaar nog 8 km klimmen ons langs het safaripark Aitana naar het hoogste punt van de dag brengt. Na de top opent zich een mooi panorama op de komende afdaling. De Alto de Finestrat is de laatste gecategoriseerde hindernis richting Altea

Fietsdag 2: Zaterdag 23 maart.

Vandaag een korte rit, zodat we s middags met de beentjes omhoog naar Milaan San Remo kunnen kijken.

De korte route


We rijden richting Calpe, kort voor deze plaats nemen we een rustige landweg die ons met een paar pittige kilometers naar Benissa voert, waar het terras uitnodigt voor een bakkie. Na wat golvende wegen dalen we met een mooi zicht op de markante rots van Calpe af naar de kust, die we zullen volgen tot terug in het hotel.

De lange route


In wezen de zelfde route als de korte versie, echter vlak voor Benissa maken we nog een mooie lus over de Col de Bernia. De eerste kilometers zijn fraai maar maken weinig hoogte meters maar dat wordt in de laatste 2,5 km ruim goedgemaakt, even uit het zadel dus! Lekker dalen naar Benissa voor een kop koffie en verder zonder noemenswaardige moeilijkheden richting Altea.

Fietsdag 3: Zondag 24 maart.

De koninginnenetappe!
Op 25 augustus voert de 2e etappe van de Vuelta 'd Espana van Benidorm naar Calpe.
Wij verkennen deze etappe geheel of deels en kunnen in het najaar deze etappe via de tv nog eens nagenieten!

Vanuit het hotel pakken we snel de route en beginnen met een lange klim om al kronkelend de top van de Confrides te bereiken, Na een afdaling met veel haarspelden rijden via de Alto de Benilloba naar het historische Alcoy. Verder in dalende lijn naar Cocentaina waarna het op en af gaat, maar dan wel meer op dan af om zo Facega te bereiken. In de volgende 60 km kan het gemiddelde weer worden verbeterd. Totdat we de Puig LLorenca voor de wielen krijgen! De officiele route gaat naar de top (mag natuurlijk wel). maar de kuiten zullen hoe dan ook even prikkelen! Na de voldoening van het bedwingen van deze puist, kun je weer genieten van het mooie uitzicht op Calpe als we weer richting Altea fietsen.

De korte route


We rijden naar Callosa waar de 14 km lange klim naar de Coll de Bixauca die ons meteen naar het ruige achterland voert. (de aanvang van de 1e etappe van de lange afstand voor de oplettende lezer), maar we slaan nu rechts om van een lange afdaling te genieten. We beklimmen nog eenmaal de Coll de Rates maar ditmaal vanaf de noordzijde. Na een korte afdaling en nog een klimmetje zonder bord, en dan rollen we heerlijk uit totdat Cap Negret is bereikt.

De lange route


Vanuit Callosa beklimmen we de Coll de Rates van de zuidzijde. Een kort vlak tussenstuk en dan een juweeltje: De Coll de la Vall d'Ebo (andere richting als vorig jaar). Na een korte afdaling met een verplicht fotomomentje bij de Gorges blijft de weg hardnekkig omhoog lopen met de Puerto de Tollos als climax! Er volgen 15 km in dalende lijn om de Coll de Bixauca ditmaal vanaf de lichte westkant te beklimmen. De zware kant is nu onze afdaling die ons leidt naar het hotel!

Fietsdag 5: Dinsdag 26 maart.

De vertrekdag, programma wordt in nader overleg samengesteld.

Speciale reizen voor wielrenners